הרבה זמן לא דיברנו על טכניקה.
אחד הדברים הכי משמעותיים בשירה הוא ניהול נכון של האוויר. הבנה וחיזוק של נשימה ושימוש בצלעות ובבטן הן המפתח לשירה. אז החלטתי לכתוב קצת הגיגים על נשימה, אבל זה נושא כ"כ ארוך ומורכב שאני חושב שהוא יתפצל לפוסטים רבים.
אז קודם כל, מהי בכלל ״נשימה נכונה״ לשירה?!
אין דבר כזה בכלל! תוציאו את זה מהלקסיקון!
כמו שכתבתי בהרחבה בפוסט למה כדאי לשאול - למה אני לא מאמין בזה שיש דרך נכונה אחת. מורה שחושב שיש דרך נכונה אחת הוא מקובע לשיטה מסוימת ומלמד רק אותה, או שהוא.. טיפש.
אם אתם מסתפקים בללמוד שיטה אחת ופונקציונאליות מוגבלת של הקול שלכם- זה בסדר גמור. זמרים רבים עשו קריירה מפוארת בדיוק כך.
אני אוהב לדעת מעבר וכך גם מעודד את התלמידים שלי ואתכם: אם מורה אומר לכם איך ״נכון״ לנשום - תבקשו להבין ״נכון לטובת מה?״ ולמה ככה זה הדרך היחידה ולא בדרכים אחרות.
האם הכרחי לדבר על נשימה?
מורים רבים ואף טכניקות שונות נמנעות מלדבר על האוויר, בטענה שההתעסקות הזו יוצרת בעיות.
לצערי, יש מן האמת בטענה הזו וזמרים רבים, ״תומכים״ יותר מדי ויוצרים לחץ תת-גלוטי (מסתבר שהמינוח המדויק הוא ״לחץ תת-סדקי״, אבל זה נשמע כמו מחלה ממארת..) שמונע מהמיתרים להתגמש ויוצר כל מני בעיות כמו ויברטו מוגזם ועייפות קולית.
עם זאת, אני חושב שכמו בכל דבר צריך לדעת מינונים, צריך להבין את ההשלכות, אבל עדיף לדעת מאשר להימנע.לטענת הנמנעים, אם שאר הדברים עובדים נכון - אז גם הנשימה, שהיא בעצם רפלקס שהגוף יודע להפעיל מעצמו, יקרה באופן טבעי בצורה הטובה והרצויה לתוצאה שאנחנו רוצים להשיג.
אני לא בטוח שאני מסכים במאה אחוז עם הטענה הזו, והרי גם אם זה נכון - זה לא אומר שלא נגיע לאותן תוצאות - מהר יותר בעזרת תרגול של הנשימה באופן ישיר.
אם יצא לכם לקרוא את הפוסט כוח > מקור > פילטר אתם כבר יודעים שהנשימה היא מקור הכוח של השירה. מכאן די פשוט להסיק שלחזק את מקור הכוח - מחזק את השירה. לכן, בעיני כדאי להכיר את הגבולות של הקיבולת שלנו, ולנסות להגדיל אותן.
למען האמת, אנחנו כנראה לא ממש מצליחים להגדיל את שטח הפנים של הריאות בעזרת תרגול, אבל בהחלט כן יכולים ע״י תרגול להגדיל את הניצול של החמצן, וע"י תרגול הנשימה - אנחנו גם עושים טוב לבריאות שלנו, אז שתי ציפורים במכה.
למי שמעוניין, הנה מאמר מדע-פופולרי על האופן שבו תרגול נשימה משפר את הבריאות שלנו -https://www.scientificamerican.com/article/if-a-persons-lung-size-ca/
סוגי נשימה
אז לפני שנתחיל להכנס לעומקם של דברים בואו נדבר על סוגי הנשימה השונים.
בסרטון הבא, ג'סטין סטוני, מורה שאני ממליץ לעקוב אחרי התכנים שלו, מסביר על כמה סוגי נשימה.
כמו בכל אספקט אחר בטכניקת שירה, הנשימה מהווה פונקציה להשגת מטרה מסוימת, ולא הגיוני שנשתמש באותה נשימה לקבלת תוצאות נדרשות שונות.
כמוהו, גם אני ממליץ לתלמידים להכיר ולהשתמש בנשימה נמוכה ונשימה צלעית. אבל חשוב להבין שיש זמן ומקום להשתמש בכל מני סוגים שונים של תמיכה.
למשל, מה שחשוב לציין לגבי נשימה גבוהה (מספר 1 בסרטון שלו) - זה שאף על פי שזה נכון שיש זמרים רבים שיודעים לנשום רק כך, וחייבים להתנסות בנשימה נמוכה - נשימה מסוג זה הרבה פעמים תהיה יעילה יותר לפני משפט בלטינג שבו צריך סגירה יותר חזקה של מיתרי הקול. נשימה כזו מעודדת את הסגירה הזו כיוון שנוצר לחץ תת-גלוטי שהזכרנו, שבמקרה הזה אנחנו משתמשים בו לטובתינו.
אז עכשיו כשאנחנו מסכימים שאין דרך אחת לנשום, אפשר להתחיל לדבר על מה כן כדאי לעשות, להכיר ולדעת.
בפוסטים הבאים אני מציע תרגילים לחידוד ההיכרות של התחושות הקשורות לנשימה בגוף וכן לחיזוקם. את שני הפוסטים הבאים הפרדתי לפי נושאים וסוג נשימה, עם זאת חשוב לציין שההפרדה היא דידקטית בלבד וכשאנחנו נושמים בשירה אנחנו לא מייצרים כזו הפרדה דיכוטומית.
מתי להשתמש בסוג כזה או אחר של נשימות בשירה היא סוגייה שאני לא יכול לתת לה מענה גנרי, זה אינדיווידואלי ואם השרירים עובדים כמו שצריך הגוף אמור להתאים את עצמו. לעתים אני מוצא את עצמי מכוון תלמידים להיות מודעים לנשימה בעיקר כשדברים לא עובדים כמו שצריך...
Comments